Aankoopkeuring is belangrijk bij aankoop zeiljacht

In opdracht van een Russische opdrachtgever heeft Jachtexpert.nl een aankoopkeuring uitgevoerd op een zeiljacht Dehler 36. Hij had interesse in het zeiljacht die hij uiteindelijk in Nederland vond. Ing. Hendrik Jan Musch voerde een complete aankoopkeuring uit inclusief proefvaart. Ing. Hendrik Jan Musch werkt geregeld internationaal, maar ontvangt ook met enige regelmaat buitenlandse opdrachtgevers in Nederland.

‘s Morgens vroeg waren de opdrachtgever en Ing. H.J. Musch (Jachtexpert.nl) aanwezig voor de aankoopkeuring van het zeiljacht, een Dehler 36. De Russische opdrachtgever wilde graag bij de aankoopkeuring aanwezig zijn. Wij moedigen aan om als opdrachtgever bij iedere bootkeuring aanwezig te zijn. Rond het middaguur bleek dat het zeiljacht in goede staat bleek, zowel technisch (electra en apparatuur) als mechanisch werkte naar behoren, wat de Russische opdrachtgever zeer tevreden stelde. Tijdens de lunch werd het zeiljacht uit het water gehesen, zodat het zeiljacht kort kon drogen. Na een korte droogperiode bleek dat het onderwaterschip onder de osmose zat (zie afbeelding hieronder). 

Wat is osmose?

Wat is Osmose? Laat osmose onderzoek doen door jachtexpert.nlMen kan osmose herkennen op een polyester boot of zeiljacht aan de verdikkingen in de gelcoat (blaasjes). Als deze blaasjes doorgeprikt worden komt er een soms wat plakkerige vloeistof met een zure, azijnachtige geur vrij.

Osmose kan pas ontstaan wanneer water in het polyester laminaat dringt. Er zijn verschillende zaken nodig om osmose te veroorzaken. Zo kan de kwaliteit van de toegepaste gelcoat, het glasweefsel, de polyesterhars niet goed zijn of de voorgaande reparatie is door een ondeskundig persoon uitgevoerd.

Tevens heeft het soort water en de lucht- watertemperatuur een belangrijke invloed op het osmose proces.

Door de chemische reactie in de scheepswand tussen water, organische zuren en oplosbare stoffen als propyleen, glycol en styreen wordt een degeneratieproces in gang gezet. Er vormen zich zure oplossingen die het proces doen versnellen. Uiteindelijk leidt dit tot inwandige volumevergroting in de vorm van al of niet zichtbare blaasjes onder de gelcoat. 

Het is zelfs mogelijk dat door osmose barsten in de scheepshuid ontstaan en delaminatie (dan zijn de blaasjes opengebarst en komen er hele lagen polyester los) plaatsvindt. Zover moet een bezitter van een polyester jacht het zeker niet laten komen, wil hij niet voor hoge reparatiekosten komen te staan.

Lees hier meer over osmose-onderzoek door Jachtexpert.nl.

Afronding aankoopkeuring

De opdrachtgever heeft na de aankoopkeuring de aankoop van het zeiljacht afgebroken. Voor de opdrachtgever was dit een grote teleurstelling, maar tegelijk was hij zeer dankbaar dat hij Jachtexpert.nl heeft ingehuurd voor de aankoopkeuring, zo is verdere teleurstelling voorkomen. Voor ons is het altijd een tweeledig gevoel, maar het bewijst wel het belang van een goede aankoopkeuring.

Wilt u ook teleurstelling voorkomen bij de aankoop van een boot of zeiljacht? Neem contact op met Jachtexpert.nl voor een vrijblijvend telefonisch adviesgesprek. Lees hier meer over een aankoopkeuring via Jachtexpert.nl.

Jachtexpert.nl Ing. H.J. Musch – telefoon +31 299 785150 of mobiel via +31 612842369