Huiddiktemeting of vlakdikte meting

Overweegt u om een stalen of aluminium boot of pleziervaartuig aan te schaffen, dan is het verstandig om een huiddiktemetingvlakdikte meting of een vlakkeuring te laten uitvoeren. Hoe goed het onderwaterschip er ook uitziet, het kan door onvoldoende bescherming, verkeerde of onvoldoende anodes of een slechte elektrische installatie of isolatie zijn aangetast. Zeker als er bacteriële corrosie in bijvoorbeeld een tank is ontstaan, gaat dit proces sneller dan u denkt. Neem direct contact op met Jachtexpert voor een vrijblijvende prijsopgave.

Ultrasone meettechniek

Bij een ultrasone vlakdiktemeting (huiddiktemeting) wordt de plaatdikte van een stalen- of aluminium schip onder de waterlijn gemeten (gehele onderwaterschip). Voordat we het vlak van het jacht gaan meten, kloppen we het schip eerst met een stalen hamer af, om “verdachte” plaatsen op te sporen. Ook proberen we het schip van binnen zo goed mogelijk te inspecteren (corrosie komt vrijwel altijd van binnenuit). Afhankelijk van de bevindingen stellen we vervolgens de meetpunten vast.

Op de “verdachte” plekken zetten we meer meetpunten. Om een gedegen huiddiktemeting uit te voeren, is het noodzakelijk dat het schip aan wal staat, het vlak vrij is van eventuele aangroei en tevens goed toegankelijk is. Dikke lagen antifouling kan de huiddiktemeting beïnvloeden. Daarom kan (in overleg met de eigenaar) op sommige plaatsen de antifouling laag moeten worden verwijderd. Het onderliggende verfsysteem kan intact blijven.

Omdat de meeste schepen van binnenuit corroderen, is het van belang dat naast de buitenkant de binnenzijde van de romp grondig wordt geïnspecteerd. Ook in verband met het onderhoud is het laten meten van de huiddikte essentieel. Bovendien vragen veel verzekeringsmaatschappijen een zogenaamd ‘vlakrapport’ op. Het bewijs dat het onderwaterschip van een metalen boot of vaartuig in goede staat is.

Werkwijze Jachtexpert

Jachtexpert Hendrik Jan Musch beschikt over ultrasoon meetapparatuur waarmee door verflagen heen kan worden gemeten. Het is daarbij dus niet nodig om de conserveringslagen te verwijderen. Daarnaast kan de dikte van de verflagen worden gemeten. Daarbij beoordelen wij gelijk ook het roer en de roerlagers, de schroef, het schroefaslager, anoden en de boeg- of hekschroeftunnel.

Bij Jachtexpert.nl kunt u voor uw metalen pleziervaartuig een onafhankelijk keuringsrapport laten opstellen, een aankoopkeuring laten uitvoeren of een complete taxatie uit te laten voeren. Lees hier meer over een taxatie van een schip.

Belangrijkste punten van een huiddiktemeting:

  • Het is noodzakelijk dat het schip op het land staan en schoon gespoten is
  • Huiddiktemeting gaat dankzij ultrasone meettechniek door verflagen heen
  • Door ‘afkloppen’ onderzoeken we het schip op ‘verdachte’ plaatsen
  • Onafhankelijke keuringsrapport voor verzekering

Hey! I am first heading line feel free to change me

I am promo text. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.