Waarom een gaskeuring?

Gaskeuring voor uw jacht

Om erachter te komen of de gasinstallatie aan boord van uw schip veilig is, kunt u een gaskeuring laten uitvoeren. Indien de installatie goedgekeurd wordt ontvangt u het;

HISWA certificaat “gasveilig”
Dit certificaat geeft aan dat de installatie voldoet aan ISO 10239 (de norm voor gasinstallaties aan boord voor pleziervaartuigen). Diverse verzekeringsmaatschappijen geven korting op hun premies, indien dit certificaat kan worden overlegd. Ook exploitanten van jachthavens etc. vragen steeds vaker om dit certificaat (ook aan hun passanten).

Een extra reden om een goedgekeurde gasinstallatie (met gascertificaat) aan boord te hebben is, omdat het verplicht is indien u in het RPR-gebied vaart. Dit geldt op de Rijn in Nederland, de Waal en de Lek.

Hoe verloopt een gaskeuring:
De gasinstallatie wordt volgens de HISWA/intechnium controlelijst gekeurd. Hierbij komen o.a. zaken aan bod als gasdichtheid, functie en werking van de gasdrukregelaar. De werkdruk en sluitdruk van het systeem worden gecontroleerd. Leidingen en slangen worden beoordeeld evenals de gasbun/flessenkast.

Diverse verbruikers worden geïnspecteerd (o.a. op het thermokoppel). Als de gasinstallatie tijdens de keuring niet goedgekeurd wordt, wordt de gaskeuring omgezet in een gasadvies. Na het verhelpen van de problemen kan opnieuw een gaskeuring uitgevoerd worden, waarna het certificaat kan worden afgegeven.

Schematische weergave gasinstallatie Jachtexpert HISWA expert

Meer informatie over gaskeuring?

Vul het formulier in en wij nemen contact met u op

Veilig genieten op jouw boot met een gaskeuring van Jachtexpert