Osmose-onderzoek voor uw polyester boot of jacht

Osmose is een veelvoorkomend probleem, dat bij oudere maar ook bij nieuwere polyester boten, schepen en jachten voorkomt.

Wat is osmose?

Dit is een proces waarbij water het polyester binnendringt en een chemische reactie aangaat met de zuren in het polyesterlaminaat. De lagen in het polyester worden uit elkaar gedrukt, en er ontstaan blazen.

Wat is Osmose? Laat osmose onderzoek doen door jachtexpert.nl
Osmose onderzoek bij polyester jachten door Jachtexpert.nl

Osmose Onderzoek

Osmose kan alleen door gedegen onderzoek van het onderwaterschip worden geconstateerd. Een deskundig uitgevoerde vochtmeting van het polyesterlaminaat geeft niet alleen uitsluitsel over de hoeveelheid water die het laminaat is binnengedrongen, maar ook over het risico van het ontstaan van osmose, of het al aanwezig zijn van dit fenomeen.

Dit is van groot belang bij de aanschaf of de verkoop van een vaartuig. U zit immers niet op problemen achteraf te wachten!

Jachtexpert Ing. H.J. Musch doet osmose onderzoek

Wanneer osmose eenmaal is vastgesteld, kan het volgende worden gedaan

Een professionele osmose behandeling

Dit is de duurste optie, die echter wel het beste resultaat biedt. Over het hele schip wordt de laag waarin de osmose zit verwijderd. Het schip moet dan drogen en daarna zal een nieuwe laag opgezet moeten worden. Omdat deze oplossing erg kostbaar is, dient u vooraf goed na te gaan of een dergelijke investering verantwoord is.

Reparaties op kleine schaal

Overstijgen de kosten van een professionele behandeling uw budget, dan kunt u kiezen voor deze, minder kostbare optie. Het uitvoeren van osmosereparaties op kleine schaal zorgt ervoor dat de osmose zich op die plaats niet verder ontwikkelt. Deze aanpak biedt geen oplossing voor het totale probleem, maar stelt de kwalijke gevolgen enigszins uit.

Gewoon doorvaren

Osmose is een relatief traag verlopend proces. Het zal daarom waarschijnlijk jaren duren voordat de romp van uw jacht in zo’n slechte staat is dat varen onverantwoord wordt. De keuze voor doorvaren betekent echter wel dat de waarde van het schip aanzienlijk terug zal lopen.

Zeker weten of u last heeft van Osmose?

Wij geven u zekerheid en advies over de mogelijkheden

Neem contact op met Jachtexpert.nl voor een goed advies over Osmose bij uw pleziervaartuig.